site map

Waarom CSS?

Artikelen

Voor uitgelegd kan worden waarom gekozen wordt voor het toepassen van CSS is het eerst nodig om te weten wat CSS is.

Wat is CSS?

CSS is de afkorting voor cascading stylesheets. Dat zegt misschien direct nog veel. In een CSS-bestand staat beschreven hoe webpagina's getoond moeten worden. Welke kleuren, achtergrondplaatjes en de algehele layout van de pagina.

Hierdoor wordt een onderscheid gemaakt tussen de inhoud van een webpagina, die in HTML gedefinieerd wordt, en de manier waarop deze inhoud gepresenteerd moet worden. De presentatie wordt vastgelegd in zogenaamde stylesheets die zowel binnen een HTML-bestand kunnen worden opgeslagen, als ook daarbuiten in een extern bestand. Zeker wanneer stylesheets als externe bestanden worden opgeslagen kunnen enorme besparingen worden gerealiseerd in de grootte van bestanden die worden verzonden over het World Wide Web. Zeker als een en hetzelfde stylesheet gebruikt wordt om de gehele site vorm te geven.

Voordelen van CSS

Het toepassen van CSS is niet alleen voordelig voor mensen of organisaties die een website hebben en de mensen die de website bezoeken. Ook voor ontwikkelaars van websites en webtoepassingen levert deze techniek grote voordelen op.

Besparing op bandbreedte

Het goed inzetten van CSS leidt tot grote besparingen op de HTML-code die nodig is om een webpagina te tonen. Uit verschillende praktijkvoorbeelden blijkt dat bij de inzet van CSS besparingen van rond de 70% behaald kunnen worden op de grootte van webpagina's. Een website met kleinere bestanden leidt automatisch tot besparing op de bandbreedte die benodigd is om de website te tonen.

Sneller ladende pagina's

Doordat de pagina's kleiner worden zullen ze sneller laden en sneller getoond worden op het scherm van de gebruiker. Het CSS bestand dat voor alle pagina's geldt, hoeft maar een keer opgehaald te worden door de gebruiker.

Besparing op ontwikkelwerk

Door het scheiden van inhoud en opmaak wordt het ontwikkelen van webpagina's eenvoudiger. De HTML-code blijft hierbij puur en schoon. Alle aan opmaak gerelateerde zaken worden strikt in CSS gedefinieerd.

Zeker bij ontwikkelwerk waarbij meerdere ontwikkelaars samenwerken, zullen forse besparingen behaald worden op de kosten van het ontwikkelwerk omdat onoverzichtelijkheid en dubbelzinnigheid tot het verleden behoren.

Maximale flexibiliteit bij updates

De inhoud en opmaak kunnen door de volledige scheiding afzonderlijk aangepast worden, zonder consequenties voor de ander. Zo kan bestaande pagina uitgebreid worden waarbij de nieuwe elementen automatisch en perfect passen in de stijl van de rest van de pagina zonder dat de CSS-code aangepast hoeft te worden. Andersom kan bijvoorbeeld een compleet nieuwe huisstijl doorgevoerd worden zonder de HTML-code aan te passen. Door simpelweg de opmaak in de CSS-code te vernieuwen verschijnt een volledig nieuwe webpagina.

Roho Products en CSS

Roho Products past CSS toe in al haar websites en webtoepassingen. Het geeft niet alleen Roho Products een krachtig stuk gereedschap om onafhankelijk aan zowel inhoud als presentatie te kunnen werken en veel tijd te besparen, het geeft ook onze klanten een groot voordeel bij onderhoud aan een website of webapplicatie. Bij uitbreidingen of wijzigingen kan de inhoud van de website of webapplicatie worden gewijzigd, zonder dat de presentatie ervan veranderd hoeft te worden. Andersom kan bijvoorbeeld een hernieuwde bedrijfsstijl worden doorgevoerd zonder dat de inhoud gewijzigd hoeft te worden.

Door de kracht van zowel HTML en CSS te combineren, is Roho Products in staat robuste en tegelijkertijd zeer flexibele websites te bouwen. U zult zelf al snel de voordelen van CSS ervaren!

Restyling bestaande website

Door de kennis en ervaring die Roho Products heeft opgedaan, zijn wij in staat uw bestaande website te herbouwen via CSS. Deze operatie kan vaak zeer snel worden uitgevoerd en levert u behoorlijke besparingen op. Hiermee vereenvoudigt u niet alleen de onderhoudbaarheid van uw website, u verlaagt ook uw kosten voor bandbreedte en hosting van uw website.