site map

Zoekmachine optimalisatie - tips

plaatje van denkende mensen

Artikelen

Zoekmachine optimalisatie (ook bekend als SEO = Search Engine Optimalisation) hoort bovenaan te staan op de prioriteitenlijst van het web publiciteitsplan. Als de web site niet gevonden kan worden, komen er geen bezoekers. Dan wordt de site niet gelezen en dus wordt de doelgroep niet bereikt. Dan is uw web site gedoemd om te verstoffen in de onderste gewelven van het Internet. In feite is al het geld dat ooit in de website is gestoken, weggegooid geld. SEO lijkt een hogere wetenschap, een soort magie die slechts door een klein aantal zeer geleerde experts wordt beheerst. Dat is slechts ten dele waar. Er zijn situaties dat het raadzaam is om een zoek machine optimalisatie bedrijf of expert in de arm te nemen. Maar dit is veelal een dure aangelegenheid, zeker voor kleinere bedrijven of eenmanszaken.

Het goede nieuws is dat zoekmachine optimalisatie geen 'rocket science' hoeft te zijn. Er zijn nogal wat zaken die men zelf kan doen. Hierna volgen een aantal tips die ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker uw website kunnen vinden en dat zoekmachines, zoals Google, eenvoudiger uw site kunnen doorzoeken en indexeren.

Loop vooraan met goede inhoud

Zorg voor regelmatig nieuwe content die mensen willen lezen. Hoe beter en actueler de inhoud van een site hoe groter de kans is dat bezoekers het willen lezen en er zelfs een link naar willen maken op hun site.

Goede content zorgt op daardoor voor een 'organische' groei van het aantal links en verbetert daardoor de vindbaarheid en het belang van de website.

Doe onderzoek naar keywords

Keywords zijn de trefwoorden van een web site. Keywords zijn de woorden die ingevuld worden bij de zoek machine. Wanneer deze niet overeenkomen met woorden op uw site dan wordt u niet gevonden.

Omdat u niet weet wat zoekers invullen in een zoekmachine, moet u hier een beetje slim naar raden. Probeer te bedenken wat een klant kan intypen, vraag vrienden of familie om uw site te vinden via Google. Schrijf de woorden en woordcombinaties op en bekijk of uw site in de zoekresultaten tevoorschijn komt. Bekijk daarna kritisch opnieuw uw site en kijk of de woorden daarop voorkomen. Zo niet, pas dan uw teksten aan en zorg dat er voldoende keywords in voor komen.

Bekijk uw logbestanden

Bekijk ook de log bestanden van uw web site. Als uw web site host geen duidelijke statistische rapportage heeft, kijk dan of u deze zelf kunt maken met bijvoorbeeld Analog. Of implementeer bijvoorbeeld Google Analytics. (Met het implementeren van beide heeft Roho Products gedegen ervaring en kan u hierbij graag helpen.)

Zorg voor duidelijke titels

Als u SEO belangrijk vind ga u dan niet te buiten aan grappige titels. Maak duidelijke titels en zorg dat er weer keywords in worden gebruikt. Zorg er voor dat deze gebruikt wordt in de title tag (zichtbaar in de titelbalk van de browser) en ook in de kop tekst (h1-tag) op de pagina.

Gebruik geen Enter-pagina

Zoekmachines kunnen geen plaatjes lezen. Een spetterende pagina met een mooie Flash-animatie of een heel mooi plaatje kan heel goed het eindpunt zijn van het bezoek van een zoekmachine tijdens het indexeren.

Ook plaatjes moeten te allen tijde voorzien van een beschrijvende alt-tekst zodat een zoekmachine begrijp waar het plaatje voor staat. In de alt-tekst kunnen ook weer keywords worden gestopt.

Gebruik een goede robots.txt

Een bestandje genaamd robots.txt bevat regels die bepalen welke files er geindexeerd mogen worden door de robots van zoekmachines die uw site in kaart brengen. Deze robots worden ook wel crawlers of spiders genoemd.

Gebruik web standaarden met nette en semantische opmaak

Hoe netter de code hoe eenvoudiger een website is te indexeren. Gebruik opmaak waar deze voor bestemd is. Zet kopteksten in heading-tags (h1, h2, etc), zet teksten in paragraaf-tags e.d. Gebruik tabellen om een tabel te maken en niet om de pagina op te maken.

Alle opmaak (kleuren, breedte, hoogte en positie van pagina elementen) kan dan vervolgens in een CSS-bestand (Cascading Style Sheet) file. Hierdoor worden uw pagina's eenvoudiger om te indexeren, maar ze laden sneller en zijn voor mensen met een handicap eenvoudiger te lezen.

Haal geen trucs uit!

Stop je pagina's niet vol met verborgen teksten en links om meer keywords te bezitten. Dit is over het algemeen vervelend voor bezoekers met een handicap (in tekst browsers worden die verborgen zaken vaak wel getoond.) Pagina's worden er veelal veel groter door en zijn doordoor minder snel bij een bezoeker te zien.

Bovendien worden deze obscure technieken na verloop van tijd ontdekt door de zoekmachines die daarop hun maatregelen nemen. Dat kan er zelfs toe leiden dat uw site langere tijd helemaal niet meer in de zoekresultaten voor komt.

Heb geduld

Zoekmachines zijn continu bezig om alle pagina's op het web te inventariseren. Het duurt enige tijd voor al die miljarden pagina's geindexeerd zijn. Het duurt dan ook wel even voor uw werk zichtbaar resultaat oplevert.

Heb geduld en blijf aan de inhoud van uw website werken. Blijf teksten toevoegen die mensen willen lezen. Vergeet vooral niet dat het gaat om uw bezoekers en niet om de hoge plaats in de zoekresultaten. Verhef het middel niet tot het doel!

Het is nooit af

Wanneer na lang hard werk een goede positie is bereikt, is het werk niet af. Uw concurrenten zitten niet stil. Zoekmachines zitten niet stil. Het is zaak om continue te werken aan uw positie. Dus alle hiervoor genoemde stappen moeten continu worden bijgeschaafd.

Nog een keer: content!

Zorg dat bezoekers uw website willen bezoeken en zorg dus voor goede content. Dat is nog veel belangrijker dan alle andere tips. Zoals men in het Engels zegt: Content is King.